Målet med en realkompetansevurdering er å kunne effektivisere veien mot fullført grunnskole, videregående skole, fagbrev eller kompetansebevis. En realkompetansevurdering vil gi dokumentasjon på hva man kan gjennom et kompetansebevis på godkjente fag og en rapport som beskriver kompetansen. Kompetansebeviset kan gi et forkortet opplæringsløp.
Alle voksne med rett til grunnskole og/eller videregående skole har rett til å få sin realkompetanse vurdert. For deg som jobber i Nav kan det være aktuelt å drøfte mulighetene for å søke om realkompetansevurdering for arbeidssøkere som har en del realkompetanse og som har et mål om å fullføre grunnskole, videregående skole, fagbrev eller få et kompetansebevis.
Realkompetanse er det man har lært på ulike områder i livet som kan vurderes som likeverdig med det man lærer i skole. Denne kompetansen kan man ha tilegnet seg gjennom for eksempel: lønnet og ulønnet arbeid, frivillig arbeid og kurs, fritidsaktiviteter og/eller tidligere utdanning (fullført eller ikke fullført).
Realkompetansevurderingen er en gjennomgang av all relevant kompetanse man har tilegnet seg for å finne ut hva av kompetansen som er likeverdig med det som læres på skolen, både på grunn- og videregåendeskole.
Mer effektivt å ta fagprøve som praksiskandidat?
Når en person har mer enn fem års fulltids arbeidserfaring innenfor et fag, er det mulig å ta fagprøven som praksiskandidat uten å måtte gå veien om en realkompetansevurdering. Her kan du lese om praksiskandidatordningen.